12/02/2021

R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Megjelenés: 2021

Kiadó: Álomgyár

Megvásárolható: Álomgyár

Oldalszám: 316

Fülszöveg:

"Az átok megtalál…
Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak.
Átok ül a Habsburg családon. Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a Habsburg családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik… Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos szervezet, mely nem nézi jó szemmel a kiegyezést, azon munkálkodik, hogy segítsen a sorsnak…
A szálak végül összeérnek. Krisztina kezében futnak össze, de vajon túléli a múlt és a jelen hátborzongató összefonódását? Létezik síron túli szerelem?
R. Kelényi Angelika titokzatos, kiszámíthatatlan regénye két idősíkon fut, napjainkban és az 1800-as években. Ahogy azt az írótól megszokhattuk, az izgalmas, fordulatos krimi cselekménye a fantázia szüleménye, ugyanakkor a kor szellemét és eseményeit valósághűen ábrázolja."
R. Kelényi Angelika legújabb könyvét már izgatottan vártam, hiszen rendkívül szeretem a történelmi-romantikus regényeit.

A könyvben Krisztina, az ifjú történész életébe nyerünk bepillantást, aki szenvedélyesen kutatja a Habsburgok történetét. Majd olyan felbecsülhetetlen értékű napló részletek kerülnek a birtokába, amelyek egyre több részletről rántják le a leplet.
Mindeközben Rudolf trónörökös egyik szeretőjének földi maradványait eltulajdonítják majd mégis előkerülnek, nem is akármilyen körülmények között.Krisztina Bécsbe utazik, hogy segítse a helyi hatóság munkáját, azonban arra a fordulatra még ő sem számít, ami a nyomozás során történik.

Krisztina egy érdekes, magának való teremtés, akinek mindennél fontosabb a munkája. A nyomozás során egy mufurc nyomozó is képbe kerül, aki elég nagy pálforduláson megy keresztül ezzel is meglepve és bonyolítva Krisztina életét.

A fő hangsúly azonban a két idősíkon, a jelenen és a múlton van. Egymást váltják a jelen történései a múlt elfeledett naplóbejegyzéseivel. Határozottan ez a könyv legnagyobb erőssége. Látszólag semmi közös nincs a bűntény és a múlt eseményei között, azonban, ahogy haladunk előre mindkét eseményben egyre több és több szál kezdi őket összefűzni.
A naplóbejegyzéseket imádtam. Annyira érződött a hangulatváltás a két sík között. Ráadásul ott is olyan bonyolult élethelyzetekbe keveredünk, hogy tűkön ülve vártam, hova gombolyodik ki a múlt szövevényes fonala.

Illetve végre valahára egyből kitaláltam, hogy ki lehet az elkövető pedig sosem sikerül. Itt is érdekes, hogy milyen hétköznapi álcát volt képes felölteni a tettes, miközben semmi sem volt rendben az elméjében.

Összességében egy nagyon izgalmas történelmi-romantikus, ami büszkén illeszkedik R. Kelényi Angelika regényeinek sorába. Számomra különösen érdekes volt, hogy olyan történelmi alakokkal ismerkedtem meg (pl.Vetsera Mária), akik eddig még nem kerültek a látóterembe. Nem is tudom eldönteni, hogy a múlt vagy a jelen eseményei voltak-e izgalmasabbak. Az azonban biztos, hogy az írónő zseniálisan zsonglőrködött a korokkal, hangulatokkal, illetve az is garantált, hogy az olvasó figyelmét az elejétől a végéig a könyvhöz bilincseli ez a két egymásba fonódó történet.

Köszönöm a megtiszteltetést, hogy pár sorommal rajta lehetek a könyv hátulján. A legnagyobb könyvmoly álmom válik ezzel minden alkalommal valóra 💓
Köszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak!

Értékelésem: 5/5

Kedvenc idézetek:

"… az ember legszexibb testrésze az agya."
"Mégsem lehet jobban jellemezni azt az érzést, amikor két ember úgy beszélget, hogy soha nem akarják abbahagyni. Amikor minden szóra, minden mondatra épp a megfelelő reakció érkezik, ami tovább viszi a beszélgetést. Nem akasztja meg semmi, a környező világ eltűnik, csak ők maradnak a saját kis univerzumukban, és isszák egymás szavait."




1 megjegyzés:

Németh Barby írta...

Örülök, hogy Neked is ennyire tetszett. <3 Szuper ajánló lett!
Millió puszi:
Barby

Megjegyzés küldése