12/19/2021

Shunmyo Masuno: Zen - Az egyszerű élet művészete ~Díszkiadás~

Eredeti megjelenés:
2019
Eredeti cím: The Art of Simple Living

Megjelenés: 2021
Kiadó: XXI. Század
Megvásárolható: XXI. Század
Fordította: Laik Eszter
Oldalszám: 224

Fülszöveg:
"100 ​zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért
A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.
Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit.
Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.
Shunmyo Masuno egy zen buddhista templom főpapja, és díjnyertes zen kerttervező. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat."

Az egyszerű élet művészete csodálatos díszkiadásban jelent meg, ami tele van szebbnél szebb illusztrációval ezzel is fokozva a könyv hangulatát. 

100 tanácson keresztül követhetjük végig egy zen mester gondolkodását, ami 4 nagyobb részre van bontva, ezáltal mindig azokhoz a gondolatokhoz térhetünk vissza, amellyel éppen akkor dolgunk van.


A 4 nagyobb rész a következő területeken segít nekünk:
  1. "Mostani éned" energiával  való feltöltésének 30 módja
  2. 30 módszer a bizalom és bátorság ösztönzésére az életben
  3. A zavarodottság és aggodalom enyhítésének 20 módszere
  4. 20 módszer hogyan tehetsz minden napot a legjobb nappá
Engem már csak ezek a címek is nagyon megfogtak, de határozottan érdekes oldalról közelít a mester minden kérdéshez. Ezáltal rendkívül különleges volt belelátni a gondolkodásába, illetve megismerni, hogy ő hogyan tölti el egy napját.

Külön tetszett, hogy nem csak a saját szemszögéből vizsgálja meg a problémákat, hanem egy átlag ember helyzetébe is megpróbálja beleképzelni magát, így olyan hasznos tanácsokat is tud, adni, amit a normál életben is tudunk hasznosítani, akár a buszon állva, akár ahogy utazunk a munkahelyünk felé.

Voltak dolgok, amelyek szöget ütöttek a fejemben így biztosan eszembe fognak jutni egy-egy élethelyzetben. 

Illetve ez sem az a típusú könyv, amin gyorsan átrohanunk és végeztünk is vele. Praktikus a 4 rész, hiszen tudjuk, hogy mikor melyikkel lehet dolgunk, rögtön oda tudunk lapozni és elmélyedni az aktuális bölcsességekkel. Ráadásul egy különleges légzési technikát is leír, ami az alapja a saját meditálásuknak, illetve, amit alváshoz is kiválóan lehet alkalmazni. Rossz alvó vagyok, nehezen alszok el, de amióta olvastam a könyvet tudatosan ezt a légzést használom és sokkal könnyebben, nyugodtan elalszok.


Sok tanács nyitott a gondolkodásomon és egyébként is érdekes volt az ő szemszögéből látni az életet. A könyv is olyan, mint egy zen kert, egy csendes, nyugodt hely, ahová elbújhat az ember a világ zaja elől. Ezzel a különleges kiadással pedig igazi ajándék könyv, tökéletes a fa alá.

Értékelésem: 4,5 / 5

Kedvenc idézetek:

Belekezdhetsz valamibe, ha van hozzá energiád. Befejezni is egyszerű. Állhatatosan tovább folytatni, az a nehéz. Ha azt mondogatod magadnak nap nap után, hogy valami rossz neked, akkor hogyan tudna bármikor is jóra fordulni?
Átélni a mai napot, egy újabb átlagos, eseménytelen napot. Belélegezni és kiengedni a levegőt, elvégezni a munkádat és jól aludni. Bármennyire átlagosnak és jelentéktelennek tűnik is ez, valójában ettől csak még csodálatosabb. A legnagyobb boldogság a dolgok természetes rendjében van.
A határozottság azt jelenti, hogy képes vagy megbízni magadban.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése