3/07/2023

Barna Berni: Nem a te hibád

Megjelenés: 2022

Kiadó: Álomgyár

Oldalszám: 256

Fülszöveg:

"Nem lehet egyetérteni azzal, hogy öröm helyett bele kell halni az életbe.

Az élete során előbb vagy utóbb mindenki felteszi magának a nagy kérdéseket. Vannak törvények, amelyek elkerülhetetlenek. A kérdés az, hogy válaszokat is akarsz-e? Saját és egyedi válaszokat.

A legfontosabb talán az, hogy ne bántsd magad azzal, hogy a Te hibád, ha látszólag nem szuper az életed, annak ellenére, hogy a lehetőségeidhez képest mindent megteszel. Más oka van – nem az, hogy minden a Te hibád lenne.

Talán erről szól ez a könyv. Hogy megnyugtató válaszokat keressünk együtt. Önszeretet, megbocsátás, elengedés, sors, karma, önismeret, teremtés… Mantraszerűen ismételgetett megoldási lehetőségek, de mi van mögöttük? Miért nem megy? Most tényleg! Annyira szerencsétlen vagy, hogy ezt nem tudod megcsinálni? Nem. Nem vagy az!

Barna Berni legújabb könyvében egy hosszú betegséget követően annak járt utána, melyek azok a mély okok, amelyek miatt sokszor nem működnek a végtelenségig ismételt önfejlesztési technikák. Miért válik sokszor mindez hibáztatássá, és miért érezzük úgy, hogy nem megoldást, hanem újabb szorongást hoz az életünkben.

A saját történetein keresztül vezet végig azokon a kérdéseken, amelyeket naponta akarnak lenyomni a torkunkon. Egy kicsit más szemléletmóddal néz rá a legfontosabb dolgokra. Kicsit holisztikus, kicsit spirituális, kicsit realista módon is, de nem elvadulva, hogy senkinek ne kelljen megint rosszul éreznie magát. De választ mindenki csak maga kaphat. Ezért a könyv abban is segít, az írónő milyen kérdéseket tett fel magának."

Egy nem mindennapi könyv került a kezembe, bevallom, engem levett a lábamról.

Témáját tekintve önfejlesztő könyv, ám mégsem érzem ráillőnek ezt a jelzőt, nem a napjainkban megszokott formában elterjedt önfejlesztő könyv, hanem sokkal több ennél.

Rendkívül mély könyv, amely előássa a lelked és felnyitja a szemed.

Manapság az önfejlesztő könyvek többsége csak tolja ránk, hogy gondolkodj pozitívan, ha rossz dolog történik veled akkor arra gondoltál és látod, bevonzottad, nem jól gondolkozol, te tehetsz róla ésatöbbi. Ezt a jelenséget már én is megéreztem és már akkor sem gondoltam, hogy ez lenne a jó irány. Bevallom nekem az esetek többségében nem megy. Leginkább realistának vallom magam, olykor azonban akár még a pesszimizmus is jellemző rám. Nem tartom reálisnak, hogy mindig csak boldog gondolataim legyenek, mindig a jóra koncentráljak, mert ez számomra nem működik. Természetesen tudom, hogy vannak, akik így működnek, akikre ez a szemlélet jellemző és ez a szép benne, hogy mindannyian különbözőek vagyunk. Azonban én olyan személyiség vagyok, akit nyomasztanak a korlátok és minél jobban erről olvastam, hogy így meg úgy KELL gondolkodnom, főleg azzal a mondattal megspékelve, hogyha nem, akkor ilyen meg olyan rosszat bevonzok, egyre jobban elkezdett nyomasztani.
Viszont beláttam, hogy nem fogok csettintésre teljesen pozitív lenni, ha bevonzok valamit, ha nem, nem így működök. Berni látásmódja viszont teljesen megszólított és mélyen megérintett bennem valamit. Mintha előttem lett volna és azt mondta volna: "Nem a te hibád"

Ez a könyv megfogja és leveszi rólunk amindentteteremtesz terhét és teljesen emberi és reális oldalról közelíti meg az egészet. Ráadásként rengeteg mindent tanítva az önfejlesztésről és önmagunk megtalálásáról. Kézen fog és bevezet a lelked rejtelmeibe, amelyeket eddig még magadnak sem mertél felhozni és egyszer csak azon kapod magad, hogy ott állsz, önmagad előtt, teljes valódban, megfosztva minden "ilyennek,olyannak, amolyannak KELLENE lenned" sallangtól és egyszerűen csak magadhoz öleled azt, aki vagy, a jelenlegi életed, a küldetésed, mindent, amiért itt és most jelen vagy a világban.

Magával ragadtak Berni személyes élményei, önismereti útja. Emberi, őszinte és mocsok bátor volt. 

Számomra a könyv üzenete pedig: Ne hódoljunk be a társadalmi normáknak, helyette inkább merjünk nyugodtan önmagunk lenni és keressük meg azt az ösvényt, ami a miénk ebben az életben. Nem kell senkinek megfelelnünk, senkit követnünk egyedül azt, amit a lelkünk diktál.

Nagyon köszönöm, hogy kezembe vehettem ezt a könyvet, számomra rengeteget adott, általában nem adok a külső hangokra, de valahogy mégis hatnak rám a társadalmunkban bevett irányvonalak, szerintem mindenkire, de ez a könyv újra lehántotta rólam ezeket a szilánkokat és megerősített benne, hogy mindenki úgy jó, ahogy van, a saját történetünkkel, hibáinkkal, nehéz napjainkkal együtt, nem lesz mindig minden rózsaszín, de nem is kell elvárnunk ezt magunktól, pusztán megengedni, hogy valós önmagunk lehessünk, nem kell ehhez mássá idomulnunk.

Köszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak és az írónőnek!

Értékelésem: 5 / 5





1 megjegyzés:

Anna J írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Megjegyzés küldése