3/17/2023

Leah Guzman: A művészetterápia esszenciális gyakorlatai

Megjelenés: 2023

Kiadó: Édesvíz

Oldalszám: 153

Fülszöveg:

Dolgozd ​fel a legnehezebb gondolataidat és érzéseidet a művészetterápia segítségével!

A művészi önkifejezés katartikus és felszabadító élmény. Minden műalkotás olyan, akár egy önismereti, terápiás foglalkozás, amely utat mutat a kihívások és érzelmi viharok idején. A tudatos alkotás segíthet abban, hogy önismeretre tegyünk szert, legmélyebb, fájó gondolatainkat feldolgozzuk, vagy a múltbéli traumák hatásait enyhíthessük, ezáltal begyógyítsuk érzelmi sebeinket, és leghitelesebb önmagunkká váljunk.

Leah Guzman innovatív művészetterápiás gyakorlatai az átalakító erejű eszközök valódi kincsesládája. A művészetterápia esszenciális gyakorlatai egy kognitív viselkedésterápiás munkafüzet, amely kreatív tevékenységeket kínál az olvasóknak. A különféle médiumokhoz kínált gyakorlatok kifejezett célja, hogy vizuálisan jelenítsék meg a gondolatokat és az érzelmeket. Ezáltal elősegítik, hogy jobban megérthessük önmagunkat, nagyobb önbecsülésre tegyünk szert, és támogassuk lelkünk gyógyulását. Ezek a terápiás gyakorlatok segítenek elengedni az önkorlátozó gondolkodásmódot, felébresztik az intuíciót, az elfogadást, az együttérzést, és a belső béke felé vezetnek.

A művészetterápia esszenciális gyakorlatainak tartalma:

– Gyógyító gyakorlatok önmagunk felfedezéséhez: 75 célzott művészetterápiás gyakorlat, amely lehetőséget biztosít az önkifejezésre és eszközöket ad a kezedbe a hangulati- és személyiségzavarok kezeléséhez.

– Támogató leírások, kérdések és üzenetek: Valamennyi technika leírása tartalmazza a célokat, a szükséges eszközök listáját, útmutatást, a végrehajtás várható időtartamát és a gyakorlat befejezése után feltárandó kérdéseket.

– Ítélkezés nélküli útmutatás: Meríts ihletet, tanulj önismeretet, fedezd fel a különféle művészi médiumokban rejlő izgalmas világot, találj rá arra, amelyik a legmegfelelőbb a számodra. Nincs szükség előzetes művészi tapasztalatra, ez az alkotás élményéről szól – aggodalom és ítélkezés nélkül.


Egyre nagyobb kíváncsisággal veszek a kezembe önfejlesztő munkafüzeteket. Nincs semmi kézügyességem, ám azért kikapcsol egy-egy felnőtt színező vagy bármi, amit alkothatok, szeretek elmélyedni a folyamatokban. Bíztam benne, hogy ez a könyv segít majd bővíteni a palettám, így több művészettel kapcsolatos tevékenységet hozzáadhatok a listámhoz, ha újra alkothatnékom lesz.

Rengeteg tudás gyűlik össze a művészetterápiáról ebben a műben, ami nyilván várható is, ám engem mégis meglepett az összetettsége és a tudás mennyisége. Az első részben a különböző technikákról olvashatunk, felfedezhetjük őket, elmélyülhetünk bennük és rávezethetnek a leírtak, hogy minket aktuálisan melyik módszer érintett meg a legjobban.

A következő, ami egyből feltűnt, hogy reeengeteg, de tényleg rengeteg feladatot tartogat. Módszerenként csoportosítva mindegyik feladat egy kis adatlapot kapott, hogy mik szükségesek hozzá, mire hathat az életünkben és a feladat leírása, majd az elkészült mű értékelése. Egy A4-es oldal csak egy-egy feladat adatlapját tartalmazza, amit én nagy szeretettel tanulmányoztam és jó volt elmélyedni a részletekben.

Akit kikapcsolnak a művészetek, örömét leli a rajzolás, festés, fotózás stb. tevékenységekben és szívesen használná fel ezeket a módszereket az élet völgyeinek megszínesítésére, akkor bátran ajánlom ezt a rendkívül részletes munkafüzetet. Véleményem szerint senkit ne tartson az vissza, hogy úgy gondolja magáról nem tud rajzolni, festeni, hiszen ez nem erről szól. Viszont új képességeket is felfedezhetünk általa, hiszen ha el tudunk mélyedni egy tevékenységben és szeretettel csináljuk, akkor a végeredmény csakis valami jó lehet :)

Köszönöm a lehetőséget az Édesvíz Kiadónak!


Értékelésem: 5 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése