3/30/2023

Felix Kreier- Maarten Biezeveld: Hörcsög az agyban

Megjelenés: 2022

Kiadó: Corvina

Oldalszám: 192

Fordította: Bérczes Tibor

Fülszöveg:

"Sokan jártak már úgy, hogy egy sikeres fogyási kísérlet után viszonylag gyorsan visszaszedegették a leadott kilókat. A kitartóbbak persze nem adják fel rögtön, de néhány kudarc után könnyen elpárolog a lelkesedés. Könyvünk lépésről lépésre bemutatja, mire van szükségünk a tartós súlycsökkenéshez: hogyan alakítsuk a napirendünket, az étkezési és alvási szokásainkat, mikor mennyit és hogyan mozogjunk, és milyen külső segítséget, segédeszközöket vegyünk igénybe ahhoz, hogy végre igazán, nap mint nap jól érezzük magunkat a bőrünkben. A szerzők ugyanis megfejtették a titkot: megtalálták a túlsúlyért, az elhízásért felelős „szörnyet”, a Hörcsögöt az agyban! Ő a felelős sok-sok bajunkért, bánatunkért, de ha összhangba tudjuk hozni különböző agyterületeink működését, akkor legyőzhető, kordában tartható. Mi pedig végül elérhetjük a fő célt: a tartós és egészséges súlycsökkenést."

Az aranyos borító alatt rendkívül mély, tudományos tartalommal találtam szemben magam, ami elsőre meglepett, ám boldogan olvastam tovább, hiszen megint éreztem, hogy hozzá fogadni a tudásomhoz, amely nálam rendkívül nagy érték.

Rendkívül jól bemutatja az agy működését és főként a hörcsögre, a hipotalamuszra koncentrál. Elmagyarázza miért nem lesz eredményes, ha gyorsan akarunk fogyni és az egész működésünk jobban megérthetjük, ráadásul hasznos tanácsokat is felvonultat. Illetve olyan tényeket is megismertem, amelyek szabályosan megleptek és jobban elgondolkodtattak, hogy micsoda iparág van ráépülve, hogy függővé váljunk az evésnek. Pl. rávilágított, hogy szinte minden gyorséttermi ételt alig kell rágni. Viszonylag ritkán fogyasztok ilyesmit, de amit eddig ettem, végig gondoltam és ezzel nem tudok vitatkozni.

Nem divatdiétákat és üres frázisokat ismételget, hanem tudományos oldalról megérthetjük a hízás folyamatát, ugyanúgy, ahogy rávezet minket arra, hogy a kezdeti nagy lendület után gyakran miért szedünk fel többet, mint amennyit leadtunk.

A szerzőpáros zsenialitását dicséri, a hörcsög metafora, amely az egész könyvön végigvonul és annyira jól működik, sok helyen még illusztrációk formájában is éreztetik velünk a mondanivaló fontosságát. Ez rendkívül sokat enyhít a szöveg tudományos mivoltán (ami számomra egyébként is nagyon tetszett) és teljesen befogadhatóvá tette, a rajzok, illetve a hörcsög pedig élénken megmaradt bennem, biztos, hogy eszembe fog jutni, ha éppen kirámolnám a hűtőt :D

Összességében egy rendkívül hasznos és tartalmas könyv, a látszólagos rövidsége ellenére is. Rendkívül jól átveszi a témát, ideális a hosszúsága és mivel segítségével megértjük a bennünk zajló folyamatokat, nem a vakszerencsére bízzuk fogyásunk sikerességét, hanem tudatosabbak lehetünk ebben a kérdésben is és túljárhatunk a hörcsög eszén. :)

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

Értékelésem: 5 / 5





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése