3/30/2023

Marian Rojas Estapé: A jó dolgok kezdete

Megjelenés: 2022

Kiadó: Corvina

Fordította: Nemes Krisztina

Oldalszám: 304

Fülszöveg:

"Érzelmeink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak a szervezetünkre, a valóságészlelésünkre, de még a génjeinkre is

Az a mód, ahogyan konfliktusainkat kezeljük, fogékonnyá tehet minket a szorongásra és a depresszióra, vagyis a 21. század leggyakoribb betegségeire.

A könyvből megtudjuk, milyen fontos megtanulni a figyelem irányítását, és segítségével felfedezzük, milyen állomások vannak a félelmek és a szorongás elleni küzdelemben, valamint azt is, hogyan csatornázzuk be és dolgozzuk fel a testi és szellemi értelemben is bénító negatív érzelmeket.

Marian Rojas Estapé azt mondja: ha boldogok akarunk lenni, előbb dolgozzuk fel a múltbéli sérüléseinket, utána viszont éljünk egészen a jelenben, és forduljunk reményteljesen a jövő felé. Mert a boldogság nem az, ami történik velünk, hanem az, ahogyan értelmezzük a velünk történteket."

Mostanában sok önfejlesztő könyvet olvasok, de eddig A jó dolgok kezdetének volt a legkellemesebb a hangulata. Marian kedvesen és barátságosan mesél. Igen, mesél, hiába sok a tudományos rész benne, sok esetleírást említ, mégis úgy éreztem, mintha velem szemben ült volna és mesélne.

A tudományos részek sem száraz tények voltak, hanem megtöltötte élettel és érdekelt minden, amit írt, az esetleírások pedig különösen érdekesek voltak. Rendkívül érződik az írásából, hogy mennyire szereti a munkáját, mennyire érdekli minden, ami az emberi lélekkel kapcsolatos és valóban ez az életfeladata, hogy segítsen másoknak.

Nagyon jól leírja és láttatja az összefüggéseket, hogy a lelkünk és a testünk összefügg, illetve, hogy a napjainkra jellemző stressz milyen károkat képes okozni. Nem igazán figyelünk oda testünk jelzéseire, abba pedig bele sem gondolunk, hogy a sok ártó vagy negatív gondolat, amellyel nap, mint nap ostorozzuk magunkat, milyen hatással lehet a testünkre.

A könyv során Marian szépen lépésről-lépésre átvesz minden fontosabb fogalmat vagy életterületet, amely a könyv témája szempontjából releváns. Így átvesszük többek között a boldogság, a trauma, a szeretet, a kortizol fogalmát, de múltbéli sebek begyógyításában is segít vagy hogy hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet önmagunkból.

Egy komplett kis kézikönyvet tatunk a kezünkben a saját belső működésünkről, rendkívül összetett és szerteágazó könyv, hatalmas háttértudással, mindezt pedig olyan könnyed és játékos hangnemben írja le, hogy öröm olvasni.

Marian rendkívül jó pszichiáter lehet, ez az írásából is látszik, kellemes volt olvasni, sok mindenre rávilágít, ráadásul az önfejlesztő könyvekkel csak ismerkedőknek is úgy gondolom, hogy A jó dolgok kezdetének az első olvasmányok között kellene lennie, hiszen ez a könyv mindent magában foglal, amiért szeretek önfejlesztő könyveket olvasni.

Értékelésem: 5/5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése